Konrad LORENZ

"MENTSÉTEK MEG A REMÉNYT"
Beszélgetések Kurth Mündellel

Az első interjú-csokorból (Egy természettudós életéből) kitűnik, Lorenz milyen nagy jelentőséget tulajdonít az ember természethez, növény- és állatvilághoz való viszonyában a gyermekkori élményeknek. Vall saját gyermek- és ifjúkoráról, az altenbergi kertes házban töltött esztendőkről, amikor a szülői szigortól kevéssé korlátozva kedvére hódolhatott állattartási szenvedélyének. Ez a korai érdeklődése - szerencsés véletlenek sorával társulva - vezette aztán a tudományos pályáig, az állatok viselkedésének tanulmányozásáig.

A könyv második, Az élővilág rendszeréről szóló részében az evolúciós folyamatokról szólva figyelmeztet a veszélyre, amelyet az emberi kultúra, az életfeltételek gyors változása jelent a fajok alkalmazkodóképessége számára. A harmadik rész, A hűtlenül kezelt világ színtereire vezeti az olvasót: szól a tévesen emberi tulajdonságokkal felruházott állatok hibás megítéléséről, a természetfilmek és fényképezés pozitív szerepéről és lehetséges hazugságairól, az alkalmazkodóképesség negatív példáiról, a génmanipuláció, főképpen pedig a génvesztés beláthatatlan következményeiről, a sérülékenyebb monokultúrák veszélyeiről a vegyes típusú erdőkkel szemben, természetes vizeink szennyezésének, környezetünk megváltoztatásának visszafordíthatatlan folyamatáról, szót emel az atomenergia termelése és felhasználása ellen. Végül Ember a világban cím alatt a generációs kontliktusokról, a túlnépesedés és születésszabályozás dilemmájáról, a szüntelen gazdasági növekedés követelményében élő civilizáció jövőjéről elmélkedik.
A kötet, amellett, hogy lebilincselően érdekes, mindenki számára érthető olvasmány, egyúttal Lorenz komplex gondolatvilágának hű tükre.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez