George LUCAS

CSILLAGOK HÁBORÚJA

"Messze, messze, egy távoli galaxisban..." - így kezdődik a több kötetes, űrmese-eposz mindegyik része. A Csillagok háborúja a sorozat negyedik kötete.
A sorozat első három epizódjából megismerhetjük Anakin Skywalker, a Tatuin bolygón rabszolgaként született kisfiu felnőtté válását, akit a veleszületett különleges képesség, az Erő birtoklása révén felfedeznek és maguk közé emelnek a Galaktikus Köztársaság rendjét és békéjét emberfeletti képességeikkel és lézerkardjukkal óvó jedi lovagok. Ám a későbbi kötetek során Anakin élete úgy alakul, hogy átáll a sötét oldalra, sith lovaggá válik és komoly szerepe lesz a Köztársaság széthullásában és a vaskézzel kormányozott Galaktikus Császárság létrejöttében.
Az ő fia Luke Skywalker, a Csillagok háborúja ifjú hőse. Luke mit sem tudva rég halott apja lovagi múltjáról - bácsikája ugyanis eltitkolta előle, - véletlenül talál rá az akkoriban már roskadozó Császárság elleni szervezett ellenállási mozgalomra és az ekkoriban már majdnem teljesen kipusztult jedi lovagok egyik utolsó mesterére , Obi van Kenobira. Tőle kapja meg az alapkiképzést az Erővel való bánás és a lézerkard forgatása terén.
Együtt indulnak el Luke első küldetésének teljesítésére: Leia hercegnő üzenetét kell eljuttatniuk a lázadók főhadiszállására. Hosszú és kalandos űrvándorútjuk során közel kerülnek a Császárság minden eddiginél gonoszabb és nagyszabásúbb lázadóellenes hadmozdulatának szinteréhez és itt az Erőben jelenlétük által okozott apró zavar révén felfedezi őket Darth Vader, a Sötét Nagyúr, a sith rend lovagja. És megkezdődik köteteken át tartó hosszú harcuk...
Bár a terjedelmében nagyszabású űrmese-sorozat jelentős hatást gyakorolt a modern tömegkultúrára, ennek ellenére kijelenthető, hogy mindenféle olyan kvalitásoktól mentes alkotás, mely a science fiction vagy akár a fantazy műfajok színvonalasabbjai közé emelnék. Olyan megszokott sémákból és panelekből építkezik, mely pontosan arra teszi alkalmassá, amire alkotója eredetileg is szánta: hogy holywoodi kasszasiker legyen belőle.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez