Ed McBAIN

KI ÖLI MEG A LADYT?

Az amerikai szerző műveinek színtere egy fiktív, New York és Chicago jellegzetességeit egyesítő nagyváros, hőse pedig nem egyetlen mesterdetektív, hanem egy kollektíva: a 87. körzeti rendőrőrszoba. (Ötvenöt regénye játszódik ebben a környezetben. Éles társadalomkritikája miatt sok támadásban volt része.)

A Ki öli meg a Ladyt? az őrszoba egyetlen mozgalmas napján játszódik. Reggel egy szőke, piros csíkos trikót viselő kisfiú levelet ad le az eligazító őrmesternél. Az újságból kivágott betűkből összeállított levél így szól: "Ma este nyolckor meg fogom ölni a Ladyt, mit tudnak tenni ellene?" Vajon egyszerű ugratásról van-e szó, amelynek a rendőrség oly sokszor ki van téve, vagy valós a fenyegetés? A detektívek az utóbbi mellett döntenek, de ki lehet a "Lady", és ki lehet a leendő gyilkos? A krimi végigvezeti az olvasót a nyomozási rutinmunka fázisain: ujjlenyomatok, csíkos trikós kisfiúk összegyűjtése, rendőrségi rajzoló, aki fantáziaképet készít a levél küldőjéről, a Lady néven ismert hölgyek (egy prostituált, meg egy slágerénekesnő) kikérdezése, rendőri védelem alá helyezése. A gyilkos nyomára hamarabb rábukkannak, mint az áldozat kilétére, de kisiklik a kezük közül, s csak az utolsó pillanatban, meghökkentő fordulatok során át sikerül ártalmatlanná tenni.
Ed McBain valódi neve Salvatore Lombino. Először Evan Hunter néven próbálkozott, de első igazi sikerét már mint Ed McBain aratta 1956-ban publikált Cop Hater című krimijével.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez