MÁCS József

ADÓSSÁGTÖRLESZTÉS

Az Adósságtörlesztés önvallomásjellegű, keretes formában írt regény. Egy kirándulás során egy szlovákiai magyar tanító, Szekeres Bálint budapesti útitársának beszéli el élettörténetét. A cselekmény a felszabadulás utáni években játszódik, amikor mondvacsinált ürügyekre hivatkozva megkezdték a felvidéki magyarság kitelepítését.

A szegénysorban élő özvegy Szekeresné életének legfőbb vágya az volt, hogy fiából, Bálintból tanult ember legyen: ezért íratta be a debreceni tanítóképzőbe. Bálint tanulmányai befejeztével Magyarországon maradhatott volna, de inkább hazamegy, mondván: a magyar tanítónak a határon túl is feladata van. Szerencsétlen időben érkezik szülőföldjére, mert akkoriban nemhogy magyar iskola nem működött, de még a magyarul beszélőket is üldözték. A fiatal tanító így kőművesek melletti segédmunkára kényszerült. Ebben az időben még a veterán magyar kommunistákat is kizárták a pártból: magyarokra nincs szükség. A kizárt veteránok (Bálint vöröskatona apjának harcostársai) és kőműves barátai döbbentették rá a fiatal tanítót, hogy neki is köztük a helye. Egyre inkább észreveszi a szegények és gazdagok ellentétét és mikor szerelmét is deportálják, felismeri, hogy ennek a soviniszta politikának meg kell változnia.
Az író érdekes alakok felvonultatásával plasztikus képet ad a határmenti falu mindennapi életéről és létfontosságú sorskérdéseinek eldöntéséről.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez