Karl MAY

AZ EZÜST TÓ KINCSE

A népszerű kalandregény a pusztán szórakoztató irodalom körébe tartozik. A megszorítás indokolt: nem irodalom a szó szűkebb értelmében, ahhoz kevés a puskaporos cselekménypatronok sokasága. De nyakran tekervényes az út az igazi irodalom forrásaihoz, és nincs jogunk kételkedni abban, hogy Karl May lépten-nyomon veszélyeket rejtő prérijéről, vadnyugati hegyei közül is vezethet oda ösvény.
A könyv tömény kalandsorozat. Amennyire nehéz lenne a regény cselekményét - ahány oldal, annyi fordulat - akárcsak nagyjából is felvázolni, ugyanolyan könnyű az összegzés: a mesés indiánkincsre törő, közben alkalomszerűen fosztogató trampeket, a rókaképű kornek bandáját néhány bátor férfiú - köztük Old Firehand és Droll "néni" -, majd a hozzájuk csatlakozó Old Shatterhand és Winnetou akadályozzák meg az újabb gazságok elkövetésében, s minden akadályt legyőzve eljutnak az Ezüst tóhoz.
Itt is érvényesülnek a Karl-May-i primitív izgalomkeltés, sematikus jellemalkotásai és valószínűtlen környezetrajz túlzásai.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez