Robert MERLE

A SZIGET

A Tahiti közelében hajózó tengerjáró vitorláson lázadás tör ki. A zendülők megölik a kapitányt és jó pár tisztet. A megtorlástól félve úgy határoznak, hogy nem térnek vissza többé Angliába: letelepszenek az Óceánia egy lakatlan szigetén, és ott alakítják ki új életüket. Csatlakozik hozzájuk a tahiti férfiak és nők egy kis csoportja is.

A csoport nagyszerű külső feltételekkel indul: a szigeten bőven akad minden, ami a megélhetéshez szükséges lehet. A fehérek között azonban egyre súlyosabb konfliktusok törnek ki. Hogy ezeket valamiképpen elsimítsák, elhatározzák: minden lényeges kérdésben "parlamentárisan", többségi szavazás útján döntenek. Az ellentétek azonban ettől csak elmélyülnek. A kis közösségen belül felbukkan a polgári demokrácia minden ellentmondása...

A harcokban, nagyfeszültségű vitákban meglepő szépségű szónoklatokban és szerelmi epizódokban bővelkedő mű legnagyobb értéke jellemformálása. A modern irodalomban már szokatlan romantikus vonások egyes jeleneteket a giccs határához közelítenek. (A hasonló, de gyerekek közt játszódó témát Golding A legyek urá-ban mértéktartóbban dolgozta fel.) Ezekért kárpótol a modern lélektan eredményeit jól hasznosító emberismeretben és a szuverén szerkesztésben megnyilatkozó művészi erő.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez