NÁDAS Péter

A BIBLIA + A PINCE

A fiatal - a fülszöveg tanúsága szerint 24 éve - író a Kortársban tűnt fel a kötetben megjelent két kisregényével. Írásai figyelmet keltettek, sőt - ami a folyóiratban megjelent prózánál ritkaság - a kritika is foglalkozott vele (Kiss Ferenc, Új Írás 1966/7). Szerepelt a Körkép 1966-ban.

A Biblia cselekménye az ötvenes évek elején játszódik, tíz-tizenkétéves gyermek-főszereplője első személyben mondja el. A svábhegyi kertes villában lakó funkcionárius-házaspár kisfia a fáradt, elfoglalt, autón el-elsuhanó szülők között egyre magányosabbnak érzi magát, amikor Szidike, a kis parasztcseléd a házhoz kerül. A kisfiú kezdeti félszeg ellenségeskedése gyermeki szeretet-éhségből, kiskamaszos szerelemből ered, amikor Szidikét lopással gyanúsítják, már kívülről, dermedten figyeli szüleit. A kiscseléd nem jön vissza hazai látogatásáról, autón utánamennek. A sivár tanyai nyomor saját életükkel való kontrasztja a kisfiút végleg elszakítja szüleitől.
Érett, biztonságos írás; apró részletekből szőtt cselekményvezetése, az írás realizmusán túlmutató indirekt jelentése Catherine Mansfieldre emlékeztet.

A pince Déry groteszk realizmusát idézi. Hőse Széll Kálmán, szegény, félszeg, rosszkülsejű, magányos fényképészsegéd. Kietlen mindennapjai apró ügyeskedések, filléres kuporgatások, hosszú, magányos csellengések között folynak, piszkos albérletben, öreg és gusztustalan szeretővel. Sivár életét álmodozással, fantáziálással színesíti, mígnem már szinte tudathasadásos módon tud átváltani egyik pillanatról a másikra, a valósából az álomvilágba. Egy lidérces fantázia a pincében működő "pszichológiai bíróság" elé viszi, ahol ráébresztik álomvilágának hazug voltára - de az álmok elvesztésével egyszerre nyomasztóan ránehezedik a magány.

Tehetséges, ígéretes, fiatal, kezdő íróhoz képest meglepően érett írások, főként értelmiségi olvasók körében számíthat sikerre.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez