NÉMETH László

ÉGETŐ ESZTER

A nagyszabású regény 1956-ban jelent meg először, akkor még nem az 1965 óta ismeretes tragikus végű változatban. A cselekmény a 20. századi magyar történelem első fél évszázadát fogja át, a címádó Égető Eszter szerény, eseményekben szegényes élete ürügyén.
A helyszín Csomorkány, egy poros alföldi város, amelyben nem nehéz ráismerni Hódmezővásárhelyre. Eszter kislánykorának központi alakja édesapja, a sokat vállaló, az elesettekért kiálló, Csomorkányt igazi európai várossá tenni akaró ügyvéd. Amikor az első világháború után Eszter férjhez megy Józsihoz, egy fiatal, a technikáért bolonduló gyógyszerészhez, egy Csomorkány melletti községbe költöznek, s talán itt, a "lajosfalvi paradicsomban" a legboldogabb. Aztán egy kis kerülő után visszakerülnek a városba. Házasságukból egy fiú és egy leány születik. Ennek ellenére "Eszter mindjobban elhidegül a férjétől, s mindattól, amit Józsi ás környezete képvisel.
A második világháború vége felé széthull a család: Józsi kedvencével, a kis Eszterrel nyugatra menekül, csak Józsika, a nagyfiú marad anyjával. Ekkor lép be a történetbe Méhes Zoltán, a nagy műveltségű tanár, aki Esztert tanítani kezdi; tanítja az ismeretekre és tanítja a társadalom megbecsülésére. Eszter leérettségizik és munkába áll, s már úgy tűnik, újra egyenesbe jön az élete. Ekkor a népi baloldalon politizáló fiát letartóztatják, Méhes pedig látszólag minden különösebb indok nélkül öngyilkos lesz. (A regény eredeti változatából ez a motívum hiányzott.) Eszter ennyi baj közepette sem veszti el lába alól a talajt, s igyekszik egyedül maradt kis unokájának széppé tenni a világot.
Eszter a "növényi ember" Németh László által hitelesített típusa: szelíd, óvó meleget és biztonságot teremt az övéi számára. Hiába fulladnak kudarcba önfeláldozó kísérletei, mindig van ereje újrakezdeni. A "boldogság mindig egy hajszálnyira volt tőle" - írja róla Németh László. Ám ez a hajszál nem csupán az őt körülvevő férfiak esendő természete, nem a kis családban van a megoldás, "az egész társadalmat kell egy családként újjáalapítani." Az író talán legolvasottabb könyve, a "csomorkányizmus", az önpusztító rögeszmésség hiteles és tanulságos rajza.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez