George ORWELL

LÉGSZOMJ

George Bowling minden tekintetben átlagos ember. Az 1938-as Londonban él és biztosítási ügynökként dolgozik; minden este egy barna, zöldajtós sorházba jár haza az Ellesmere Road 191-be, a feleségéhez, Hildához és a két gyerekhez. 45 éves, de már elhízott, ami nem baj, hisz a kövérek vidám, kedélyes fickók, ugyebár, most kapja az első műfogsorát, ami majd sokat javít a mosolyán, a lóversenyen nyert tizenhét fontról nem is beszélve. Életében először a nyereményről nem tud az asszony, a bankban lapul, várva, hogy George mire fogja költeni: szivarra, italra, vagy egy csinos nőre? S miközben George ezen elmélkedik, gondolatai messze elragadják, a múltba, gyerekkorának helyszínére, Alsó-Binfieldbe. A poros, álmos kisváros újra megelevenedik, és George mesélni kezd a gyerekkorról, szüleiről, gabonakereskedő apjáról, erős, dolgos anyjáról, és félhülye bátyjáról, Joe-ról, aki tizennyolc évesen eltűnt, Elsieről, az első szerelemről, és mindenről, ami egy városka kisvilágához tartozik.
Hősünket a méla nyugalomból az első világháború rázza föl: bevonul katonának, és mialatt ő a fronton van, meghalnak a szülei. Nincs tehát oka visszatérni szülővárosába, Londonban ügynökként próbál szerencsét. Itt ismerkedik meg Vincentékkel, az Indiából hazatért családdal, rövidesen feleségül veszi lányukat, Hildát. A történet itt körkörösen visszatér kiindulópontjába, 1938-ba, és a nosztalgiázás arra készteti George-ot, hogy valóban visszatérjen Alsó-Binfieldbe, ahol azonban már semmi sem a régi. A házak, a táj, még az emberek is megváltoztak, a múltat már semmi sem idézi és George kiüresedve indul haza. Látogatásának egy értelme talán mégis volt: ráébred a jelen, a család fontosságára, és újult érzelmekkel indul haza, mindennapi életébe.
Orwell sodró lendülettel, az élő beszéd stílusában meséli végig, szinte egy szuszra Bowling történetét, az éles szemű író szemszögéből nézve egy átlagember életét - és bizony rá kell jönnünk, hogy ebből a szemszögból semmi sem átlagos...

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez