PASSUTH László

GYILOKJÁRÓ

A gyilokjáró - védőfolyosó. Itt, egy elképzelt erődítmény viszonylag biztonságos világában él az író. A regény a hatvan évvel ezelőtti közelmúltat eleveníti fel: 1933 nyarán kezdődik, s 1939 szeptemberében zárul. A regény szerkezete szerint három nagy körre osztható. A belső - kétségkívül domináns - kör az író személyi világa; megelevenednek mindennapjai a Magyar-Olasz Bank alkalmazottjaként, szerkesztőségi munkája a Nouvelle Revue des Hongrie-nál, regényeinek születése, spanyol- és olaszországi utazásai, családi körülményeinek alakulása.

A következő kör már tágabb: a harmincas évek Magyarországának irodalmi, kultúrális, politikai és gazdasági életét eleveníti fel. Ismert nevek: Bethlen István, Gömbös, Darányi, Imrédy, Hóman; híres filmek: Halálos tavasz, mellékutca, színdarabok, hangversenyek, tervezett épületek, már ismerős problémák szerepelnek.

A legkülső kör a nagyvilág eseményei: Sándor jugoszláv király meggyilkolása, a harmadik birodalom kialakulása, Hitler, Mussolini, a spanyolországi polgárháború.
Az önéletírás harmadik kötete "magán-világtörténelem"-ként is jellemezhető, de azoknak is érdekes, akik még nem éltek ebben az időszakban.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez