PELLE János

CASANOVA, avagy a 18. század e kalandor szemével

1725 áprilisában született az a "velencei illetőségű úr", akinek élete mítosszá vált, neve szexuális szimbólum lett. Alakja egyaránt megihlette az irodalmat, a képzőművészetet és a filmipart.

Pelle János kötete - műfaját tekintve - nem életrajz, illetve nem csupán az, hanem - amint azt alcím is jelzi - kultúrtörténeti értékű korrajz a 18. századról. Pelle a modern értelemben vett humán értelmiség kialakulásának szempontjából vizsgálja a felvilágosodás nagy korszakát. Kiindulópontja a még merev határokkal nem szabdalt, nyitott Európa, ahol "sok ezer különös, átmeneti egzisztencia kóborolt szerte". Akadt közöttük valódi kalandor, megbízást kereső humán értelmiségi, illetve olyan hivatású egyéniség, aki a korabeli közvélemény szemében egyértelműen kalandornak minősült (pl. a színész, az újságíró). Ilyen - lenyűgözően sokoldalú - kalandor-értelmiségiként jelenik meg Casanova alakja is. A könyv szerkezetileg az Emlékiratok gondolatmenetét követi. Az érdekes idézeteket a szerző elemzései, egyéb forrásokra támaszkodó hiteles körképei egészítik ki. A bevezető után - híven a kalandor leírásához - születésével, családi körülményeivel, gyermekkorával ismerkedhetünk meg. Szex-legendája Emlékirataiból, illetve a korszak misztikumra hajlamos légköréből született. Élete utolsó évtizedében az írás lett legfőbb időtöltése; napi 12-13 órát dolgozott memoárján, amely "nemcsak történelmi adatai miatt kiemelkedő értékű", de mint írói alkotás is figyelemre méltó.

Pelle János könyve nem egy mítoszt akar lerombolni, csupán egy mítoszteremtő emlékirat segítségével közelebb akarja hozni a magyar olvasókhoz a szerzőt és a kort, amelyben élt.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez