Timur PULATOV

A BAZÁR TÖRZSVENDÉGE

Az egyes szám első személyben elmondott történet hőse Ahun, aki Buharából származik tadzsik és üzbég szülőktől. Most nyugdíjas balet-táncosként él egy kisvárosban, ahol ő a "bazár törzsvendége". Írói ambíciókat dédelget, s kedves tartózkodási helyéről immár harmadik alkalommal veti papírra gondolatait, érzéseit, leírja a bazár szépségét, színeit, igyekszik formába önteni a kereskedők művészete iránt érzett csodálatát. Szomszédját, egy írót rosszindulatú vetélytársának tartja.

Ahunnak hamarosan alkalma adódik egy nagy kaland feljegyzésére. Az egyik perzsa kereskedő bevonja őt egy vasúti tolvajlásba, azaz az abból származó áru felszedésébe. El is utaznak a megjelölt kisvárosba, s várják az árut, vagy ahogy a perzsa nevezi: "gyógyfüvet". Ahun a várakozás ideje alatt megismerkedik a városkával és szerelembe keveredik egy tatár asszonnyal. Éjjel az áru megérkezik, s ennek örömére a kereskedők vad dorbézolást rendeznek. Hősünk, az italtól ködösen, gyermekkori vágyának engedve nomádként a sivatagba indul az egyik szekérrel. A továbbiakat a vetélytárs író elbeszéléséből tudjuk meg. Őt keresi fel a nyomozó, aki a kereskedőknél talált feljegyzések alapján nyomoz Ahun és a banda után. A kereskedők ugyanis azt vallják, hogy amikor észrevették cinkostársuk szökését, utánaeredtek és kocsijában elégették, mert úgy gondolták, hogy el akarja árulni őket. A különös azonban az, hogy a hamuban semmiféle nyomát nem lelték a holttestnek. Így a bazár törzsvendége a bazár környékének lassan legendájává válik.

Pulatov jó elbeszélő, olyan világot mutat be, amely számunkra ismeretlen, s bár a kisregény nehezen indul, végül érdekes olvasmány kerekedik ki belőle.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez