RAFFAI Sarolta

FÖLD, EMBER, FOLYÓ

Egy ember életét meséli el Raffai regénye, s az ő életén keresztül a magyar falu utóbbi 50 évének történetét. Sebestyén Márton módos gazdacsaládba született bele a huszas éveknek végén, s végigjárja a falusi gazdák küzdelmes pályáját. A háború miatt frontra, majd hadifogságba került apja helyett a kamaszfiú nyakába szakad minden. Raffai a történelmi folyamatok árnyalt ábrázolására törekedett: Marci az ötvenes években, a parasztellenes politika éveiben szerezhet gimnáziumi érettségit, másrészt viszont azt sem titkolja az írónő, hogy a hatvanas évek elején a téesz-szervvezés semmivel sem ment nagyobb hajlandósággal, mint tíz évvel korábban.

Raffai elsősorban mégsem a politikai-történelmi eseményekre figyel, hanem a falu belső életére, személyes viszonyokra, a főhős érzelmi életére. A hadiözvegyek elkeseredett szerelemkeresése, Marci házasságának viharai csakúgy részletes ábrázolásra kerülnek, mint a falusi ember konok tartása, az emberi segíteni akarás, vagy az életre szóló gyűlöltséggé váló barátság.
Bár igen terjedelmes regénnyel van dolgunk (36 kazetta), nem kell unalomtól tartani. Az inkább köznyelvi stílusú könyv érdekes történetet kínál, ha nem is él a folyamatok mélyebb, elgondolkodásra késztető elemzések lehetőségével.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez