RÁKOSY Gergely

AZ ÓRIÁSTÖK

Rákosi Gergely három regényét tartalmazza a kötet.
Az óriástök című műve az ötvenes évekről írott szatírák legjobbika. A NÖTETRÖSZT elnevezésű mezőgazdasági központ óriástökök termesztésére kényszeríti az ország egyik eldugott falvának termelőszövetkezeti kollektíváját. Sok viszontagság és hiábavaló áldozat után egyetlen növény végre termést hoz. A ház nagyságúra nőtt óriástök felbontására minisztériális küldöttség érkezik, ám ekkor derül ki, hogy a termés belül teljesen üres.
A daru című regényében is a tehetetlen és öncélú bürokráciát veszi célba a szerző. A cselekmény középpontjában egy elromlott daru, továbbá kezelőjének, Csomó Mihálynak a története áll. A szerencsétlen kisembert azért jelenti föl a cége, mert szerintük a daru hibáját az okozta, hogy kezelője a megengedettnél nagyobb súlyt emeltetett vele.
Rákosi Gergely hivatalnokokat, fiktív aktákat, jegyzőkönyveket, újságcikkeket közöl regényében, és ettől a montázstechnikától kerekedik az általa megrajzolt kép egésszé.
A kolorádóbogár szintén az ötvenes évek mezőgazdasági politikájának a szatírája; az Ürgeöntő Vállalat titokzatos folyosóin cirkáló torz és félelmetes őreivel - a kórossá növekedő bürokrácia kafkai allegóriája. A regény hősének sok-sok furcsasággal kell szembesülnie addig, amíg rádöbben, hogy a vállalat, amelynek az ürgék kiöntésével kellene foglalkoznia, maga szaporítja az egyre nagyobb példányokat, hogy dolgozóinak munkát, a vállalat vezetőinek pedig magas fizetéseket adjon.
Rákosi mindhárom regénye ma is élvezetes, mi több, megkerülhetetlen olvasmány. Az irreálissá torzított helyzeteket keserűen realisztikus epizódokkal váltogatja a szerző, ekként válik nemcsak élvezetessé, de tanulságossá is mindegyik története.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez