Erich Maria REMARQUE

SZERESD FELEBARÁTODAT

A harmincas évek második felének háborúra készülődő Európájába vezeti olvasóit a regény. Németországban a nácizmus tombol. Üldözöttjei - a zsidó, félzsidó és keresztény kisemberek, tudósok és művészek, a létükben fenyegetett százezrek - a környező államokban keresnek menedéket. Ausztria és Csehszlovákia csak ideig-óráig képes befogadni az emigrációs áradatot. Európa közönyös és retteg.

A regénynek három hőse van. Ludwig Kern, az alig húszesztendős diák és szerelmese, Ruth néhány nap alatt megjárják a pokol bugyrait. Ausztriából Csehszlovákiába, majd Svájcba és Párizsba szöktek, nyomorúságos szállodákban, pénz nélkül, örökös félelemben töltötték napjaikat. Kern börtönből börtönbe kerül, s az egyikben megismerkedik Steinerrel, az eszes és kemény, negyvenéves politikai menekülttel. Csalók, bankárok, homoszexuálisok, mániákus feljelentők, fasiszták, rezignált értelmiségiek, szajhák, uzsorások, koldusok nyüzsögnek a regény főhősei körül. Ebben a környezetben virágzik ki Ruth és Ludwig szerelme, itt magasodik Steiner tragikus hőssé.
A kötet, pesszimista kicsengése ellenére reményt, hitet sugall. Remarque mesteri kézzel szövi a cselekmény szálait, kitűnő lélekábrázoló. Gördülékeny, nagyvonalú stílusával avatja értékes olvasmánnyá ezt a művét.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez