Antoine de SAINT-EXUPÉRY

A HADIREPÜLŐ;  AZ EMBER FÖLDJE

Megdöbbentő és csodálatos művészi alkotás A hadirepülő. Egy szerteágazó, szinte az egész világot magábafoglaló gondolati folyamat és egy tényleges felderítő repülés félelmetes eseményeinek ötvözete. Mindezt hátborzongatóan látnokivá teszi, hogy az írót, a hadirepülőt néhány évvel később a kisregényben oly szemléletesen megírt és többször átélt halál felderítés közben érte utól. A hadirepülő fél a haláltól, de teljesíti önként vállalt kötelességét. Repülés közben minduntalan fölmerül benne Franciaország már bekövetkezett összeomlása, ezért hazáját is és az egész világot is okolja. A bevetésből élve kikerült hadirepülőt áthatja a humanizmus, a megértés, a béke szelleme. Megint bízni kezd a kollektív megmenekülésben, ám újból retteg a legközelebbi bevetéstől.

Az ember földje az író egyik legszemélyesebb, lírai hangvételű alkotása. Meghatóan adózik a repülés hőseinek, akik megteremtették a szaharai és az Európát Dél-Amerikával összekötő járatokat. Nagyszerű fejezet Guillaumet pilóta halálmenete az Andok hóborította lejtőin. Csodálattal idézi az emberi gőg vallomását: "Amit én csináltam, arra esküszöm, egyetlen barom nem lett volna soha képes." Hangot ad az író aggodalmának és elkeseredettségének is, hogy az ember nem mindig él önmagához méltón, eltékozolja Földjét. (E nyugtalanság költői feloldása A kis herceg varázslatos szépségű meséje.)
Az intellektuális asszociációkra épülő, ugyanakkor izgalmas eseményeket sodró regényeket a gyakorlottabb olvasók értékelik majd igazán.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez