Antoine de SAINT-EXUPÉRY

ÉJSZAKAI REPÜLÉS;  A DÉLI FUTÁRGÉP

AZ Éjszakai repülés a dél-amerikai postajáratok kezdetén, hőskorában játszódik. A repülőtér parancsnoka a saját posztján ugyanolyan bátorsággal, keménységgel intézi a nagynehezen megindított postajáratok ügyeit, mint ahogy pilótái az Andok égbenyúló hegyei között küzdenek az elemekkel, a kezdetleges gépek hibáival. A legkisebb lazaságot sem engedi meg, kérlelhetetlenül újra és újra repülni küldi pilótáit, hiába vérzik a szíve baráti beosztottjaiért: az éjszakai postajáratot fenn kell tartani.

A Déli futárgép hőse Bernis pilóta, aki harmincezer levéllel az afrikai Dakar felé tart. Egy darabig minden simán megy, de rendeltetési helyére már nem érkezik meg: kényszerleszállást hajt végre a sivatagban és a bennszülöttek megölik. Repülése közben felidézi életét, Geneniéve-hez fűződő szerelmének történetét. Nagyszerűen ábrázolja a két szerelmes életének kilátástalanságát, haláluk törvényszerűségét.

Saint-Exupéry polgári és hadirepülő volt. Egy német repülőgéppel vívott légicsatában - 1944-ben - veszítette életét, gépe Korzika fölött lezuhant. Hivatásának tekintette a repülést, szenvedéllyel vállalta a hőskor nehézségeit, sőt éppen e nehézségek legyőzésében talált szépséget, s e szépség, a küzdelem emberi tisztasága megörökítésére írta e két regényét is, ezek a hősies helytállás, a bajtársiasság regényei. Sajátosságukat az adja, hogy az író a hősiességet nem rendkívüli adottságként, hanem a cselekvő ember természetes tulajdonságaként mutatja be. De Saint-Exupéry sohasem a cselekvést magát, csak szükségszerű, a tudatosan vállalt kockázatot értékeli.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez