Jerome David SALINGER

ZABHEGYEZŐ

A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamaszfiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tíz éves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el.

A regény hagyományos elbeszélő formában, időrendben íródott, az események időrendjét azonban gyakran megszakítják Holden visszaemlékezései. Ezeknek fontos szerepük van, mert plasztikusabbá teszik a főszereplő törekvéseit, vágyait és zűrzavaros, de igen szeretetreméltó alakját. A stílus állandóan a humor, az irónia és az érzelmesség között lebeg, de olyan finoman, hogy éppen csak érinti mindegyiket, s a hétköznapi diákbeszéd fordulataival összeötvözve sajátos hangulatot teremt.
Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez