Arthur SCHNITZLER

CASANOVA HAZATÉRÉSE

Huszonöt év száműzetés után visszatérhet Velencébe a híres-hírhedt kalandor - Casanova, alig ismert nevén Seingalt lovag, hogy a velencei Magas Tanács által felajánlott kémkedéssel váltsa meg szabadságát. Az író Megjegyzésében említi, hogy Casanova ötven-hatvan éves kora közötti időszakban valóban kémszolgálatokat teljesített szülővárosában. "Egyébként a Casanova hazatéréséről szóló egész történet csupán kitalálás" - írja a szerző.

A regény története nem több, mint amit a cím is jelez - Casanova hazatérése. Az író kevéske cselekménnyel dolgozik, romantikus izgalommal teszi olvasmányosabbá a főként belső lelki történésekre épülő könyvét. Casanova hazafelé tartván találkozik régi barátjával, Olivoval. A hajdani ifjúból pocakos gazda lett; felesége, Amália - Casanova volt szeretője - már inkább ellenállt az idő múlásának. E késői találkozáskor már az asszony az, aki el akarja csábítani akkori hódolóját, de Casanova önzőn, durván csak arra használja fel Amália lángolását, hogy a náluk vendégeskedő fiatal rokonlány, Marcolina szerelmét elnyerje. Az öregedő férfit már nem elégíti ki a test szerelme, igaz vágyra, szerelmes viszonzásra vár. A tudományokkal és filozófiával foglalkozó Marcolina azonban megközelíthetetlen. Casanova éjszakai sétáján meglátja, hogy a lány a fiatal Lorenzi hadnagytól búcsúzik. A birtoklás vágya nem hagyja nyugodni, a kártyavesztesége miatt súlyos adósságba esett Lorenzitől megveszi szerelmesét egyetlen éjszakára, s mintha ő lenne Lorenzi, az ifjú köpenyébe bújva mászik be a lány ablakán....

A 20. századi prózairodalom sajátos újszerűségével él Arthur Schitzer e regényében - nem annyira a külső események, a pergő cselekmény adja a mű lényegét, hanem a lélek vívódásának hiteles ábrázolása.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez