Walter SCOTT

A LAMMERMOORI NÁSZ

A mű nagy közönségsikert aratott, de a finomabb izlésű kritika fanyalogva fogadta: hiányolta a történelmi korrajzot és azt a realizmust, amely Scott előző alkotásainak legfontosabb hatóeleme volt. Valóban ez a legkevésbé történelmi Scott-regény, de kárpótlásul színre lép egy igazi főhős, egy cselekvő ember, aki nemcsak elszenvedi a történelmet, hanem maga is főszereplője. Edgar Ravenswood maga áll minden szeretet és gyűlölet, minden ármány és cselszövés, minden kísérteties "véletlen" gyújtópontjában.

A cselekmény Skóciában játszódik, a 17. és a 18. század fordulóján, amikor az új uralkodóház alatt kezdetét veszi az állam átalakítása, de a trónfosztott Stuart-ház és a régi nemesség utódvédharcai még folynak. Ezen a történelmi színpadon állnak szemben egymással a szereplők: a jakobita család utolsó sarja, Edgar, és az új rend bizalmi embere, Sir William Ashton , aki kiforgatta vagyonából az ősi familiát. A regény Lucy Ashton és Edgar Ravenswood tragikus szerelmének története. Lucy és Edgar képtelenek az ügyeskedésre, a haszonlesésre, mint környezetük tagjai. Elkerülhetetlen, végzetszerű szerelmükön a történelmi szükségszerűség törvényei teljesednek be, így a szegény kérő és a gazdag lány drámája a tragédiák precizitásával halad a végkifejlet felé.

Scott műve ihlette Donizettit híres operája, a Lammermoori Lucia megírására. A romantikus műveket kedvelőknek - serdülőknek is - tartalmas kikapcsolódást kínál.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez