Irwin SHAW

OROSZLÁNKÖLYKÖK

Sikeres színdarabok és novellák után 1948-ban jelent meg Irwin Shaw első regénye, amely friss, második világháborús témájával, ügyes szimultán szerkesztésmódjával és olvasmányosságával gyorsan világsikert aratott.

A regény indulásakor Margaret Freemantle, amerikai diáklány 1938-ban Tirolban megismerkedik Christian Dienstl-vel, a jóképű rokonszenvesnek látszó, ám náci síoktatóval, majd hazatér Amerikába, ahol Michael Whitacre, egy baloldali beállítottságú rendező barátnője lesz. Ezen a vékony szálon fonódik össze először a két férfi főszereplő sokáig külön szálakon futó sorsa, akikhez később csatlakozik Noah Ackermann, a zsidó intellektuel is (vele Michael a kiképzőtáborban ismerkedik meg.

Bár nem Dienstl, sem Michael sorsa nem rózsaágy a hadseregben, legnehezebb sorsa Noah-nak van: értelmiségi és zsidó létére katonatársai állandóan kínozzák brutális antiszemitizmusukkal, mégsem veszíti el az emberi jóságba vetett hitét, és férfiként is meg tudja állni a helyét. Noah rendíthetetlen humanista meggyőződését állítja szembe az író - különböző hadszíntereken: Afrikában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban - Michael intellektuális kétkedésével és Dienstl erkölcsi-politikai elkötelezettségével a rossz mellett. A regény szálai a háború vége felé fonódnak össze...

Bár újabb és jelentősebb második világháborús regények ismeretében Shaw művének fénye kissé már megkopott, s ma jobban meglátszik rajta, hogy inkább nagy mesterségbeli tudással megírt lektűr, mintsem elsőrendű irodalom, népszerűsége valószínűleg változatlan marad.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez