Henrik SIENKIEWICZ

ÖZÖNVÍZ

A Trilógia kötetei: Tűzzel-vassal; A kislovag; Özönvíz. A három rész az 1600-as történelmi évek három háborúja, azonban mindegyik önállóan is olvasható.

Az Özönvíz a svéd hódítók elleni háborút öleli fel. A regény népszerűsége a Kereszteslovagok-éval vetekszik. Hatalmas történelmi freskó fogja össze az érzelmekben és szenvedélyekben nagyszabású eseményeket: csaták, szerelmek, hazaszeretet és árulás, a hősiesség és gyávaság gazdagon áradó történéseit. Károly Gusztáv svéd király erős sereggel betör Lengyelországba, elfoglalja Varsót, Litvániát, Krakkót. Segíti ebben a széthúzó lengyel főnemesség is. János Kázmér gyenge kezű uralkodó, vesztes csaták és megfutamodások után elmenekül Sziléziába. Azonban szabadságot ígér a népnek, s az újjászerveződő lengyel hadak megfordítják a háború menetét. Ennek legfontosabb eseménye Czestochowa ostroma, ahol a védők sikeresen állnak ellen. Varsó visszafoglalása után - bár II. Rákóczi György a svédek oldalán beavatkozik a háborúba, az oliwai béke lengyel győzelmet hoz.

A számos, gazdagon ábrázolt alak közül kiemelkedik a regény legfontosabb szereplője, Andrzej Kmicic. Szerelmének története, kalandjai, harcai, sorsának fordulói mintegy kiegészítői a tablókban gazdag nemzeti történésnek.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez