SOMOGYI TÓTH Sándor

PRÓFÉTA VOLTÁL SZÍVEM;  GYERMEKTÜKÖR;  GABI

A Próféta voltál szívem főhőse Szabados Gábor újságíró "prófétának" indul és az elmegyógyintézetben végzi. A "fényes szelek" múltán nem találja helyét a hatvanas évek valóságában. A sikeres újságíró, lelkiismeretfurdalásai ellenére is a huszonnégy órára szóló "királyi közérzet" életformáját hirdeti és éli rengeteg nővel, itallal, befejezetlen kéziratokkal, egészen az idegosztály magányosságáig. Pedig környezetéből magasan kiemelkedik intellektusa, érzékenysége, kristálykoponyája. A körülötte élők - ki-ki a maga módján - mégis jobban megállják helyüket. A szerző ebben az írásában voltaképpen egyetlen lelkiállapot részletekbe menően kibontott rajzát adja a modern próza legkorszerűbb eszközeit használva.

A Gyermektükör hőse Homlok András, 14 éves fiatalember három hetének történetét meséli el. A körülötte zajló családi és iskolai események során a maga módján próbálja rendbe szedni a felnőttek ügyeit. Összeboronálja a már-már elváló szülőket; - ő maga titokban szerelmes egy lányba. A jellemző párbeszédek találó megfigyelésekkel párosulnak. Minden szereplő élő figura.

A Gabi címszereplője ugyancsak fiú, aki az apjától kapott üres füzetbe ír naplót 1952 októberétől 1953 novemberéig. Megörökíti barátait, karakteres kisöccsét, szerelmi problémákkal küzdő nővérét.Apját, aki soha el nem készülő tanulmányával bajlódik, anyját, aki elveszti szerkesztői állását, idegösszeroppanást kap, mert egy olvasókönyv két szomszédos oldalára szerkesztette az ötéves tervről szóló olvasmányt és a Füstbe ment terv című Petőfi-verset. A szerző bravúrosan oldja meg a személyi kultusz éveinek gyermekszemmel való ábrázolását.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez