Howard SPRING

SZERELMETES FIAM

William Essex sikeres író, akit életének alakulása, de elsősorban fia tragédiája, a régi rend felbomlása és az értelmetlen halálok megszaporodása késztetnek arra, hogy papírra vesse életét, mely szorosan összefonódik Dermot O'Riorden életével.

Essex nyomorúságos körülmények között élő család gyermekeként kerül Oliver tiszteletes házába, akinek halála után egy posztókereskedőnél lesz kifutófiú. O'Riorden, a cég egyik alkalmazottja felkarolja és otthont ad neki. A világ itt nyílik ki igazán előtte, mert megismeri az értelmes életet élő emberek gondolkodását. Hamar összemelegszik O'Riorden fiával, Dermottal, aki William Morris elszánt híve, bár cselekvő forradalmi eszméi csak fiában teljesednek ki. Essex élete nagy álmát érzi megvalósulni házasságával: felesége hozománya biztosítja számára az íráshoz szükséges anyagiakat, az asszony nem tudja megérteni férjét, de célja elé nem gördít akadályokat. Konfliktus egyetlen fiúk nevelése körül robban ki. Az író életének tragédiája felesége tragikus halálával kezdődik és fiának, az ír forradalomban játszott dicstelen szereplésével tetéződik be. Amilyen sikeres író, olyan sikertelen férj és apa, de mire erre rájön, már késő: fiát nem tudja megmenteni a haláltól.

William Essex életével párhuzamosam fut Dermot O'Riorden élete, aki nemcsak sikeres iparművész, de családi élete is boldog. A tragédiák azonban őt sem kerülik el, de nyugtatja az a gondolat, hogy gyermekei értelmes életet élnek és fia, Rory halála jó ügyet szolgál.
Spring jól szerkeszt, feszültséget tud ébreszteni és fenntartani. Könyve érdekes, olvasmányos próza.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez