John STEINBECK

ÉDENTŐL KELETRE

A Káin-Ábel történet modern változata az emberi választás jogát és felelősségét kutatja a jó és gonosz harcában, és arra a meggyőződésre jut, hogy az Édenből kiűzött ember helyzete nem reménytelen, küzdhet és győzhet a külvilág és lelke sötét hatalmain.

A cselekmény két család története. Adam Trask halála után hatalmas vagyont hagy két fiára. Charles és Adam nem tud egymással megférni, ezért Adam Nyugatra költözik csodaszép és ördögien gonosz feleségével, Cathyvel. Édenkertet akar építeni imádott feleségének, de ő, miután ikreket szül neki, otthagyja. Beáll egy bordélyházba, behízelgi magát a tulajdonosnőnél, majd meggyilkolja és ő lesz a tulajdonos. Adam évekig tompa kétségbeesésben él, fiaival sem törődik, amíg végül a szomszédja, a Steinbeck nagyapjáról mintázott Samuel Hamilton erőszakkal talpra nem állítja. Samuel csodálatos ember, nagy álmodozó, afféle próféta.

A regény másik fő szála Samuelnek és gyermekeinek története, akiknek a sorsa összefonódik Adamnek és két fiának, Aronnak és Calebnek sorsával. A Káin-Ábel-téma másodszor Aron és Caleb sorsában felerősítve jelenik meg: Aron apja kedvence, gyenge, álmaiban élő fiatalember, akinek az élete szükségképpen katasztrófába torkollik; Caleb pedig csak látszólag gonosz, azért, mert úgy érzi, rossznak tartják.

Steinbeck nyiltan is levonja a bibliai történet erkölcsi tanulságát: az embernek megvan a lehetősége, hogy legyőzze a rosszat, hogy uralkodjon rajta. Tézisessége, gyakran romantikus, fekete-fehér lélekrajza ellenére jelentős művészi teljesítmény.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez