John STEINBECK

EGEREK ÉS EMBEREK + LEMENT A HOLD.

Két Steinbeck-kisregényt tartalmaz a kötet, melyek keletkezési idejük szerint átfedik ugyan az iró pályáját, mondandójuk bölcsessége, ábrázolásuk plasztikus szépsége azonban összekapcsolja őket.
Az Egerek és emberek-kel aratta az író első nagy sikerét. Főszereplői - George és Lennie - hányódó mezőgazdasági vándormunkások. George életrevaló mozgalmas figura, Lennie kissé ütödött, de jószivű hatalmas óriás; a két férfi gyengéden szereti egymást, s közösen dédelgetnek egy álmot: egyszer majd saját kis birtokot szereznek, és ott fognak élni. Mielőtt révbe érnének, Lennie - merő szeretetből, s heves vágya okán - megöli gazdájuk feleségét, majd menekülésük közben hogy meg ne lincseljék, barátja végez vele. George újra földönfutóvá válva már csak a túlélésben reménykedhet.

A Lement a Hold a második világháborús német megszállás egyik legszebb jelképét teremti meg. Egy norvégiai kisváros lakói, bár látszólag alkalmazkodnak az olajozottan működő megszálláshoz, idővel bizonyságot tesznek hajthatatlanságukról, emberi helytállásukról. A hódítók túlontúl precíz terve így törik meg s a városka polgármestere akit túszként kivégeznek emelt fővel mondja el a halálra elszántak bölcs szavait; "...szabad nép vagyunk; annyi fejünk van, ahány emberünk, és ha baj van, a vezérek úgy nőnek köztünk, mint a gombák".
Mindkét mű maradandó értékű, olvasmányos írás.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez