SZÁNTÓ György

NELLI NÉNI ÖRÖKSÉGE

Szántó György (1893-1961) pályáját festőként kezdte, de az első világháborúban megsebesülve rövidesen mindkét szemére megvakult s a regényírásban találta meg élete célját. Legismertebb művei a Fekete éveim című önéletrajzi írása, a Stradivari, az Aranyágacska, A boszorkány, Mozart kutyája cimű regényei. József Attila-díjas író.

A címben jelzett Nelli néni - családi nevén Vaszkó - a regénynek csak a háttérben főszereplője. Egyenes ági leszármazottja a portugál Vasco da Gama felfedezőnek, s szerény újpesti otthonában nem is sejti, mennyi viszontagsággal és izgalommal kutatja négy kalandvágyó, detektívhajlamú ember az egykori indiai alkirály és utódainak hányatott sorsú végrendeletét. Ez a keret azonban szinte csak az író ürügye, hogy kor- és történelemhű események kapcsán széles skálájú ismereteket nyújtson, mesélőkedvét és készségét felhasználva eseménydús, sok szálból összefonódó, fordulatos, de fantasztikus és valószínűtlen motívumokkal is átszőtt történelmi regényt adjon az olvasó kezébe. Megismerjük Vasco da Gama s más világjárók életútját, ezzel párhuzamosan a conquistadorok korát; Camoensnek, a portugálok nemzeti költőjének életsorsát, a 18. századi bécsi és magyar politikai és társadalmi élet egy-egy mozzanatát, sőt a végrendelet utolsó kutatóinak lelkes ügybuzgalma nyomán a kapitalista üzleti szellem s Budapest életéből is felvillant képeket.

A különféle naplókkal, beékelt egykori "hiteles regényes elbeszéléssel" tarkított, lendületesen előadott történet igen tanulságos és egyben izgalmas olvasmány az ifjúság számára.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez