SZEMES Zsuzsa

A HALLGATAG MÉLYBŐL

A hátrányos helyzetű, nehéz sorsú emberek világát, létért való mindennapos küzdelmeit, a felemelkedés érdekében tett erőfeszítéseit jeleníti meg az írónő - feltehetően önéletrajzi ihletésű - regényében.

Annát, a kis pusztai vadócot, már kislány korában munkára szoktatják, s apja halála után - hiába szeretne tanulni - teljesen az ő nyakába szakad anyja és testvérei eltartása. Derekasan dolgozik, férfiembereknek való munkát végez már a pusztán is, majd Pestre felkerülve a gyárban. Kazánfűtő lesz, később - a jobb kereset reményében - a kőművesekhez áll malteroslánynak, a nővére mellé. Munkásszálláson lakik sokadmagával, megfeszített erővel dolgozik - s szabad idejében könyvtárba jár, olvas, művelődik. Meg is gyűlik a baja társaival, akik nemigen tudják elviselni, hogy egy közülük való kiválik a sorból. Emiatt, s bátor, öntudatos magatartása miatt sok bántalom éri, végül azonban Anna kerekedik felül: elvégzi a nehézdaru- kezelői tanfolyamot, sikerrel állja meg a helyét.

Szemes Zsuzsa egyetlen felesleges szó nélkül, visszafogott epikus erővel festi meg hősnőjében az öntudatra ébredő, magát önerejéből megvalósítani képes munkáslány karakterét, sorsát, s hiteles erővel tudósít egy kevéssé ismert világról.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez