TAR Sándor

A MI UTCÁNK

Tar Sándor - eddigi elbeszéléseivel is bizonyította: - az epika a hiteles történetmondás és valóságábrázolás ősforrásából merít, onnan, ahol a pletykák, a helyi mendemondák és legendák erednek, ahol az élet nyers ereje, cicomátlan igazsága található. A remek kisprózák után, megtartva monológok szövedékéből rétegzett, szociografikus novellák zárt alapegységeit, regénnyé fejlesztett elbeszélésciklust alkotott most.

A mi utcánk egy város környéki - Debrecen vonzásába tartozó - falu utcányi házsorában élő mai emberi alakok sorát idézi meg - "rémisztő" realizmussal, a sokalakos Brueghel-festmények pontosságára és diabolikus sugallatára emlékeztető művészettel. Valamikor a 90-es évek elején jár fejezetről fejezetre, fel s alá ezen a hivatalosan Radnótinak, helyileg csak Görbe utcának nevezett soron az ábrázoló írói tekintet, az elbeszélő hang e lakóközösség beavatottjaként, részeseként szól a "mi utcánkról". Súlyos alkoholisták vagy csak szokott módon iszákos férfiak és nők; munkanélküli segélyen, gyesen-gyeden, kis nyugdíjon tengődik a többségük; vannak "őslakosok", de akad pár fura, idevetődött jöttment is. Cédaságról, válások és kibékülések, házastársi verekedések és altesti intimitások eseteiről beszélnek a mindent tudni vélő, mindent kibeszélni kész helyi mendemondák: a történetek a legfontosabb köztereken virágoznak ki, vagyis a Misi presszóban meg a közeli borkimérés pultja mellett.

Tar Sándor írói nagyszerűsége épp abban áll, hogy nem ítélkezik, csupán "tükröt tart a természetnek", a sorsok fel-felvillanó történeti előzményei a nehézkedés és a determináció törvényszerűségével értetik meg ezt a szocializmus keverte, újkapitalizmus habarta közeget, melynek fejezetről fejezetre szélesülő képe - anélkül, hogy hitelessége egy cseppet is módosulna - egyre démonikusabbá lesz. Ráébreszt és megvilágosít A mi utcánk, mely peremnek és margónak látszik egy világ térképén, holott szinte mindenütt fellelhető. A mű regényként és a szociális lét mélyeiről tudósító dokumentumként egyaránt olvasható (mint egykor Konrád A látogatója).

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez