TEMESI Ferenc

GABO MEG A HALÁL

"Akik tisztán írnak, azoknak olvasóik vannak, akik homályosan, azoknak magyarázói" - ez a szerzői megállapítás lehetne a mottója Temesi Ferenc újabb gyűjteményes kötetének.
A kötet történetei "valamikor a kegyetlen, félelmes, hazug, szégyenteljes, dicstelen, ... közönyös, méltatlan, ... bűntetett előéletű huszadik században" játszódnak, Magyarországon, 2000 januárja és 2002 decembere között. Az esszék, tárcák, recenziók, emlékezések, mini novellák kilenc egységbe rendezve mesélik el Temesi írói mindennapjait és meggyőződését az írástudók felelősségéről, amelyet García Marquez művészetén (egyben a kötet címadó írásán) keresztül értelmez. Történeteinek egyenrangú szereplői Józsi bá' a kosárlabdaedző és aforizma mélységű állításai; Jovánovics Miklós, az "ÉS" egykori szerkesztője; Gion Nándor, Boncz Géza és poénjai; Einstein és a tudomány világa, a klónozás; a forradalmak természetrajza és az alkoholfogyasztás művészete; a Világkereskedelmi Központ ellen végrehajtott terrortámadás; az oktatás helyzete és a Kossuth-téri tüntetések, vagy egyszerűen a világ, mint "iparilag sújtott terület - ahogyan kimaradt (de bele is kerülhetett volna) a szerző Por című regényéből.
A záró fejezet groteszk írásaiban - Temesi a kultúra terén a közelmúltban tapasztalatait, benyomásait foglalja össze: a sajtó "nagy szövegössze omlását", vagyis a minőséget felváltó sebesség és mennyiség térnyerését; a könyvpiac mások által nem "méltatott" újdonságait (Tömörkény publicisztikáját, egy kínai szerző, Sima Quian: A hunok legkorábbi története c. történeti összefoglalását a hunokról, Szervác József novellás kötetét); a Nemzetközi íróprogram szemesztereit; Regös István festményeit és Jutka Rona film- és színházi fotós A jelenben élő múlt - Magyar életképek albumát; vagy éppen a magyar posztmodern próza érthetetlen szövegeit. A tisztán (közérthetően), sokszor keserű humorral és kritikával megfogalmazott írások önmagukban is izgalmas olvasmányok, kötetbe szerkesztve azonban tartalmilag kiszélesednek: a szerző élet- és pályarajzához, illetve a "nagy átverés és átmentés" korszakának nevezett rendszerváltozáshoz nyújtanak "sajátos dokumentációt".

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez