Pamela Lyndon TRAVERS

CSUDÁLATOS MARY

Ha csupán annyit árulnánk el Mary Poppins-ról, a Banks család új darabjáról, hogy a keleti széllel jött és hóna alatt szorongatott ernyőjének fogója egy papagájfej, továbbá elmesélnénk azt, hogy nagybátyja, a kopasz és gömbölyű Wigg bácsi, ha kedve úgy hozza, lebeg a levegőben, - nos, ezzel még semmit sem mondtunk. Valószínűleg, egyetértenének a fenti állítással a Banks csemeték, Jan, Michel és az ikrek, de még a szomszédban lakó Lark kisasszony prémgallérhoz hasonló kutyája is, mivel mindnyájan megismerték Mary csodálatos képességeit. Mert vajon valóságos földi halandó-e az, aki nem átallja azt mondani a Vörös Tehénről, hogy jó barátnője az édesanyjának, ezenkívül büszke tulajdonosa egy titkos iránytűnek és holdtöltekor mindenféle titkos utakra vezeti védenceit; egy szó, mint száz: Mary valóban csudálatos.

A regényben a gyermekvilág hétköznapjai a tündérmesék varázslatával ötvöződnek, s címszereplője méltán állandó figurája az európai gyermekirodalomnak. A nyolc éven felüli gyerekeknek, de a felnőtt mesekedvelőknek is maradandó élményt ígér.

(A sorozat kötetei: Csudálatos Mary; Csudálatos Mary visszatér; Csudálatos Mary kinyitja az ajtót; Mary Poppins a parkban; Mary Poppins A-Z-ig.)

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez