Gavriil TROJEPOLSZKIJ

FEKETE FÜLŰ FEHÉR BIM

Az írónak a legnépszerűbb műve ez a kisregény, amelyben látszólag csupán egy kutya sorsát jelenítette meg, ám a kortársak tudták, hogy valójában A. Tvardovszkijnak a hatalommal folytatott tragikus küzdelmét beszélte el, ezópuszi nyelven, gazdag táj- és vadászati leírásokkal.

A regény főhőse Bim, a fajtiszta szülőktől származó, de furcsa színű skót szetter. Egy öregedő újságíró, Ivan Ivanovics veszi magához, a Bim, fajtájának "számkivetettje" már nyolchónapos korában nagyszerű vadászkutyává válik, sőt, a maga egyszerű módján egyre jobban eligazodik az élet más dolgaiban is. Egy napon azonban gazdája kórházba kerül, s ezalatt Bim egész sor kalandot él át: előbb a városban hányódik, majd falura kerül, elvadultan él az erdőben. Mikor újra hazakerül, gonosz szomszédjuk sintérkézre adja. Felgyógyult gazdája ekkor érkezik vissza, s keresésére indul. Nyomára bukkan, de későn: Bim a rabságban halálra zúzta magát.

Az író sikeresen kerüli el a szokványos kutyaregények érzelgősségét és szentimentalizmusát. Lebilincselően izgalmas története elsősorban a szabadság- és szeretetvágy nélkülözhetetlenségét, erejét tükrözi. Erénye, hogy őszintén, árnyaltan mutatja be azt az emberi világot, melyben ez a már-már példázatnak tűnő állatregény játszódik.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez