John UPDIKE

NYÚLKETREC

Updike világhírű Nyúl-trilógiájának kezdő (Nyúlcipő) és záró kötete (Nyúlháj) nemcsak ismert, de népszerű is Magyarországon. A mű felépítéséből következően a két rész a középső nélkül, önmagában is érthető és élvezhető, tény azonban, hogy a mű koncepciója, nagyszabású íve csak a középső, talán legjobb részével együtt, annak ismeretében tekinthető át igazán, bár - miként társdarabjai - a Nyúlketrec is megáll magában, a művel való ismerkedést vele is lehet kezdeni.
Nyúl, azaz Harry Angstrom, Brewer kosárlabdacsapatának hajdani büszkesége a történet idején, 1969-ben harminchat éves. Apjával együtt egy kicsinyke nyomdában dolgozik, megadta magát már az "öregedésnek", a mindennapoknak, életétől már nemigen vár semmit. Feleségével megvannak, bár együttlétüket a múlt emlékei gyakran megmérgezik: fel-felmerül a házaspárban tragikusan meghalt egyik kisgyermekük emléke, de az asszony, Janice időnként azt is férje szemére veti, hogy annak idején elhagyta őt, összeköltözőtt egy nővel, akitől talán gyereke is van. Kisfiukkal, a tizenhárom éves Nelsonnal jól kijönnek, élik a kisvárosi amerikaiak, a kispolgárok egyhangú életét. Mozgalmasságot ebbe az állóvízbe ezúttal Janice hoz: viszonya lesz egy munkahelyi kollégájával, a görög származású Stavrosszal. A kapcsolat egyre komolyabbá válik, Janice elköltözik a családi házból, magára hagyja a férjét és a kisfiát, ám az elárvult ház sem marad sokáig magányos. Először Jill, egy gazdag, keleti család hippivé lett leánya kerül apa és fia mellé, majd a leány, Jill egyik "sötét" ismeretsége, a kábítószerügyek miatt menekülésben lévő fekete Szúnyog is a ház lakója lesz. Lassan, szinte észrevétlenül - elsősorban Nyúl apátiája miatt - alakulnak így a dolgok, aki öreg szülei, ismerősei tanácsai ellenére sem hajlandó a "züllés", a nonkonformmá alakuló élet ellen tenni. Elsősorban Jill miatt, akinek varázslatos személyisége, igazi emberi értékei, Nyúl iránt lassan kibontakozó szerelme nemcsak az olvasót, Nyulat is meghódítja. Kezdetben a minden gondolkodásra rest Nyúl a fekete Szúnyogtól is olyasmiket hall, akik megrendítik beidegződéseiben, "újságszagú" véleményeiben. Nyúl háza egyszerre válik pokollá, a faji gyűlölet, a vietnami háború keltette indulatok, a kábítószer stb. anarchikus kiélésének színhelyévé és paradicsommá, ahol szexuális éden, gyermekszerelem és angyali tisztaság uralkodnak. A különös kommunát a szomszédok gyűlölete fenyegeti, végül is a ház leég, Jill meghal a tűzben és a füstben, Nelson apja ellen fordul, Nyulat állásából elbocsátják. Éppen erre az időszakra épül le Janice kapcsolata is, a két kiégett ember ismét egymásra találhat.
A regény szinte enciklopédiaszerű összefoglalása a késő hatvanas évek Amerikájának: életmód, politikai vélekedések, egymás ellen feszülő indulatok, faji kérdés, néger mozgalmak, hippi ideológiák rendre megtalálják benne képviselőiket, tipikus, hitelesen ábrázolt hordozóikat. A regény azonban sokkal több is, mint remek realista körkép. Megrendítő, lírai remekléssel teli alkotás, Updike egyik legjobb műve.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez