VARGA Domokos

KÖLYÖKKÓSTOLGATÓ

"A pokolban van egy fa, minden ágán hat Varga. Rázd meg Isten azt a fát, hadd hulljanak a Vargák!"- idézi a szerző (maga is a "halódó" családi hagyomány folytatójaként, hat "kutyafülű" édesapjaként), kissé keserűen csúfolódó népi rigmust. S ezzel módot ad az olvasónak az örök kérdés eldöntésére: gyermektelenség - egyke - avagy népes család, s ez utóbbi vajon megéri-e?

Az elbeszélésfűzér legszebb darabjai - Népszaporulat, E világ csodái - a kötetben is felbukkanó pelikán-szimbólumot erősítik, az önnön vérrel tápláló szülő ösztönös-tudatos hitvallását fogalmazzák meg, kimondva az egyértelmű választ: "Igen, - megéri." Túl a hetedik határba zengő szülői dorgálás álharagján, az apró-cseprő, de viharos válsággá fokozódó cívódások gubancos világán - a kötet hitvallás. A gyermekben a jövendő felnőttet tisztelő és segítő életigenlés - korántsem magasztos, inkább önirónikus, tehát bölcs példabeszéde.

A népszerű mű olvasóközönsége elsősorban a felnőttekből kerül ki, de a serdülőknek is útravaló kincsestarisznya lehet felnőtt éveik során.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez