Jules VERNE

EGY KÍNAI VISZONTAGSÁGAI KÍNÁBAN

Ez a több szempontból is különös regénye az írónak egy lélektani alapgondolat szellemes "illusztrációja"; azt a tételt bizonyítja Verne, hogy "boldog csak az lehet, aki már szenvedett".

Az 1880-as években, Kínában játszódó mű főhőse Kin-Fo, a gazdag sanghaji üzletember, aki éppen nőül venni készül a Pekingben élő szépséges özvegyet, Lé-ut. Ám éppen teljes elégedettsége és gondtalansága okán meglehetősen unott emberré válik. Barátaival elköltött több mint százfogásos legénybúcsúján is az élet unalmasságáról beszélget házi filozófusával, Wang mesterrel. Egy napon levél érkezik San Franciscóból, melyben tőzsdei ügynöke értesíti: a krach miatt elúszott Kin-Fo vagyona. Hogy még mentse, ami menthető: óriási vagyonának romjaiból 200 000 dolláros életbiztosítást köt két hónapra a menyasszonya javára, majd írásban megbízza a hű Wangot: a két hónapos határidő letelte előtt ölje meg őt, hogy legalább a boldogtalan ara fölvehesse a biztosítási összeget. Szokott közönyével várja tehát a halált, mely egyre késik, sőt egy ékjszakán Wang mester el is tűnik a pazar villából, nyomavész. Néhány nap múlva azonban újabb levél érkezik a San Francisco-i tőzsdéről: egy szó sem volt igaz a krachból... Kin-Fo tehát éppen olyan gazdag ember, mint volt, ám a meggyilkolásával megbízott és fölmentő levelet is birtokló Wang nincs sehol. Ezzel kezdetét veszi a filozófus utáni hajsza szárazföldön és tengeren...

Verne hatalmas mesélőkedvvel ábrázolja hősei kalandjait, legalább ilyen erudícióval írja le Kína vidékeit és nagyobb városait, pontosan ismerteti az étkezési szokásokat és a szertartások rendjét, lefesti a természet szépségeit és a műemlékeket. A fordulatos cselekményű, Kína tájaira és kultúrájába elkalauzoló regény valóságos csemege a Verne-rajongók számára.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez