Jules VERNE

NYOLCVAN NAP ALATT A FÖLD KÖRÜL

Ez az egyik legsikerültebb és legnépszerűbb Verne-regény. Főszereplője Phileas Fogg úr - az előkelő londoni Reform Club tagja - 1872 október másodikán vállalkozik arra, hogy egy 20.000 fontos fogadás keretében (ami teljes vagyonának mintegy felét teszi ki) 80 nap alatt körbeutazza a Földet. Az útvonalat is meghatározzák: London - Szuez - Bombay - Calcutta - Hongkong - Jokohama - San Francisco - New York - London. Fogg új inasával, Passepartout- tal indul fantasztikus világkörüli útjára. Amerika prériin, India tájain át vezet kalandos útjuk, melyek során sok egzotikus táj, állat és növény válik ismertté az olvasó számára. Szerencsevadászok, helyi kiskirályok és a mindenütt a nyomukban járó Fix nevű Scotland Yard nyomozó - aki egy angliai bankrablás tettesét véli üldözni főhősünkben -, hátráltatják útjukat.
A Szuezből Bombayig tartó hajóúton még két nap előnyre is szert tesznek, amit aztán hamarosan "elvesztenek", mert mielőtt elhagynák Indiát, megmentik a szépséges Aouda hercegnőt, akit a barbár helyi törvények miatt - halott férjével együtt - máglyán akarnak elégetni. Az emberbaráti segítség miatti időveszteséget Fogg úr cseppet sem sajnálja, s immáron hárman folytatják az izgalmas versenyfutást az idővel a díjért és a becsületért. Wilbur Fix felügyelő sem tétlenkedik, Calcuttában sikerül letartóztatni Foggékat, ám ők sikeresen megszöknek a bebörtönzés elől, s így Fix tovább kényszerül követni őket Hongkongba.
Yokohamáig az úr és szolgája külön kényszerül utazni, mivel csak Passepartout éri el a tervezett gőzhajót, Fogg egy másik hajón jut el Japánba. Yokohamában újra együtt vágnak neki az Amerikába tartó Atlanti-óceáni hajóútnak, mely során Fix, aki eddig hátráltatta az utazókat, taktikát vált és immár mindent megtesz, hogy hőseink visszajussanak Londonba, ahol letartóztathatja Phileas Foggot. A San Francisco és New York közti utazás során sok izgalmas és veszélyes kalandot élnek át az utazók, de New York-ban sajnos lekésik az Európába tartó hajót. Egy Bordeaux-ba tartó kis gőzösön indulnak el az öreg kontinens felé. A tengeri utazás itt sem zajlik le izgalmas kalandok nélkül, melynek végén Liverpool helyett az írországi Quuenstown-bajutnak el.
Mivel újra brit területre léptek, Fix immár hivatalosan is letartóztathatja Fogg urat. A félreértést hamarosan sikerül tisztázniuk, mivel a bankrablót Edinburgh-ben három nappal azelőtt letartóztatták. A késedelem azonban azt eredményezi, hogy Fogg és társa lekésik az utolsó olyan Londonba tartó vonatot, amivel még időben a városba szállítaná őket. A fogadás már-már elvesztettnek tűnik, ám egy apró számítási hiba révén (mivel Kelet felé utazták körül a Földet és így átlépték a dátummeridiánt) 24 órával előbb érkezhettek célba. Nemcsak Fox becsülete állt helyre, hanem rátalált egy sokkal értékesebb dologra: a tűzhalálból megmentett indiai hercegnő igaz szerelmére is.

A regényben csak mint futó lehetőség merül fel a hőlégballonos utazás, ám Fogg túl kiszámíthatatlannak és kockázatosnak ítéli az ötletet és el is veti. Sajnos a regény egyik korai filmadaptációja ezt a lehetőséget az utazás megtörtént részeként dolgozza fel, s emiatt sokak képzeletében Phileas Fogg és a hőlégballon képzete szorosan egybemosódott.

A nagyvonalúan, mégis találóan jellemzett figurákkal, mozgalmas cselekménnyel teli regény érdekes képét nyújtja az akkoriban kiteljesedő brit gyarmatbirodalomnak, melyben "a nap sohasem nyugszik le", s emiatt gyermekek és felnőttek kedves olvasmányélményei közé emelkedett.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez