Kurt VONNEGUT

UTÓPIA 14

Valamikor a nem túl távoli jövőben, de mindenesetre a nagy-nagy háború után, amely véget vetett a háborúnak, Amerikában újfajta társadalom jött létre. A termelést teljesen automatizálták és centralizálták, menedzserek, mérnökök és komputerek irányitanak központilag mindent. Ebben a "szép új világban" az egyszerű emberekre a szó szoros értelmében nincs többé szükség, hiszen minden alacsonyabbrendű munkát ellátnak a gépek. Tevékeny, értelmes életet csak a mérnökök, tudósok és menedzserek élhetnének, ha nem dúlna köztük a karrier-harc, nem nyomorítaná meg őket a konformizmus, a manipulált testületi szellem. Hiába magas az életszínvonal, ez a társadalom gyógyíthatatlanul boldogtalan.

A regény főszereplője Doktor Paul Proteus, sikeres menedzser, aki előtt fényes jövő állna, ha nem érezné magát egyre rosszabbul az őt körülvevő világban. Bár inkább anti-hős - becsületes, de gyönge ember, semmiképpen nem forradalmár - mégis körülötte szerveződik a titkos összeesküvés, amely hatalmas felkelést robbant ki a rendszer megdöntésére.
A sokszereplős, bonyolult, pikareszk cselekményű regény tele van az íróra jellemző groteszk "fekete humorral". Csak forma szerint tekinthető tudományos-fantasztikus regénynek, valójában szatirikus ellen-utópia. Humánus aggodalmakkal teli, ugyanakkor feszülten izgalmas írás.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez