Mika WALTARI

AZ ASSZONY ÉS AZ IDEGEN

A regény egy kettős gyilkossággal végződő szerelmi tragédiát beszél el, amelyet kétféle nézőpontból elevenít fel: először aszerint, ahogy a szereplők megélték, majd aszerint, ahogy a külső szemlélők látták.

Az isten háta mögötti szegényes tanyára a hideg, korai alkonyatban egy idegen kopog be munkát keresve. A tanyán három ember él: egy megkeseredett, az élettől már semmit sem váró, de a megaláztatásokat egyenes derékkal viselő, még fiatal asszony; a férje, az alkoholtól torz szörnyeteggé vált hajdani mérnök, és a gazdaság korábbi gazdája, egy öregember. Az asszony felfogadja a különös, szótlan férfit, aki nekilát, hogy a legszükségesebb munkákat elvégezze. Idő múlásával a két sorsüldözött ember egymásra talál, bár szerelmük jövőjében egyikük sem hisz igazán. A tragédia hamarosan be is következik: a szinte már elmebeteg férj agyonlövi az idegent, az asszony pedig megöli a szerelmesét elpusztító szörnyeteget, s mindkettőt a mocsárba rejti.

A második rész a nyomozás története. A rendőrkapitány csak a tényeket látja, mögéjük nem néz. A szenzációra éhes sajtó alaposan megszellőzteti az ügyet, a falu lakossága pedig felháborodással ítéli el az asszonyt. A tárgyalásra érkező, idős, sokat tapasztalt bíró, aki elsősorban a törvény szellemének igyekszik érvényt szerezni, lassan megszelidíti a közvéleményt, rádöbbenti a látszat mögött rejtőző igazságra, s tettének megfelelően ítéli meg a sorscsapásokat és cselekedetét emelt fővel vállaló, környezete fölé magasodó asszonyt.

Az első rész szinte balladai hangvétellel, a nyomozás és bírósági tárgyalás mozaikokból összeálló története pedig a detektívregények izgalmával festi meg a súlyos tragédiákat hordozó finn falu háború előtti életét.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez