Herman WOUK

FORRONGÓ VILÁG

Az amerikai író családregénye arról a Forrongó világról szól, mely Európa mindennapjait jellemezte a második világháború kezdeti éveiben, majd később, 1941-ben, amikor Olaszország és Japán is belépett a háborúba.

Az amerikai Henry család "feje", Pug ambiciózus, egyenes jellemű, kitűnő katona, az amerikai flotta oszlopos tagja. Származása és vagyoni helyzete nem biztosítják automatikusan a felemelkedését, így egyedül saját erejében bízva igyekszik karriert csinálni. Egy szakmai siker "röpíti" Berlinbe katonai attasénak, s bár mint hírszerző Roosevelt elnök elismerését is elnyeri, lelkében mindvégig tengerész marad. Roda, a felesége megnyerő külseje és jó származása révén hamar megkedvelteti magát mindenkori környezetével, s ez Pug diplomáciai pályáján szép sikereket hoz a családnak. Két fiukat, Warrent és Byront szintén katonának szánják, de végül csak Warren váltja be a hozzá fűzött reményeket. Lányukat, Madeline-t szigorú erkölcsök szerint nevelik, s nem kis elképedéssel veszik tudomásul, hogy mindezek ellenére, amikor a háború hangulata Amerikába is átgyűrűzik, a lány a rádióhoz kerül, amolyan "mindenesnek". Az eleddig tipikus amerikai életformát megtestesítő család békéjét a háború teljesen felforgatja, mindannyiuk sorsába úgy "szól bele", hogy eltéríti őket eredeti céljaiktól. Amerika "összehúzott pupillákkal" figyeli az európai eseményeket, a fasizmus esztelen térhódítását, ám úgy tetszik, mindez alig hihető számukra. Mígnem Byron - aki zsidó lányt vesz feleségül - Európába átkerülve közvetlen közelről lesz tanúja a lengyelországi iszonyatos vérengzésnek, a többieknek azonban ekkor még fontosabb egy baseballmeccs eredménye... A regényfolyam e részének végén Amerika is hadba lép a fasizmus ellen. Amíg a Henry család Berlinben él, Pug és Roda Hitler közvetlen közelébe kerülve maga is tanúja lesz azoknak a kulisszák mögött zajló eseményeknek, melyek a diplomáciai fortélyok már-már hihetetlen csavaraival irányítják a történelmi fordulatokat.

Wouk amerikai szemszögből elemzi az eseményeket, a dokumentumerejű leírások így új oldalról világítják meg a második világháború európai menetét. A holocaust, mely mindvégig lényegi vonulata a regénynek, Mr. Jastrownak, egy zsidó tudósnak Jézusról írt tanulmányában összegződik.
- A könyv a második világháború izgalmas, sodró lendületű leírása.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez