BENEDEK Elek

NAGY MESEKÖNYV   I-III. kötet

1. kötet
Gyermekirodalmunk klasszikusának, Benedek Eleknek a magyar mesekincs javát reprezentáló, nagy formátumú gyűjteménye a hazai népmesegyűjtés kimagasló teljesítménye. A tartalmas válogatás első kötetében egy híján húsz mese kapott helyet. Közöttük szerepelnek ismert antológiadarabok (Az aranyszőrű bárány; A csillagszemű juhász), más népek folklórjának gyöngyszemei (Kacor király; A só), tanító célzatú mesedarabok (Többet ésszel, mint erővel). Több ízben látott napvilágot a széllel versenyt futó leányka története, Szélike királykisasszony címmel.

2. kötet
Huszonhét mesét társít a színpompás kötet az előzményéhez (Nagy mesekönyv . 1. kötet), varázslatokkal, könnyes-mosolygós mesefordulatokkal, izgalmas kalandok sorával örvendeztetve meg gyerekolvasóit. Ismert, szép mesék mellett (Ludas Matyi, Bolond Istók, Erős János) megeleveníti a Tartod hegy tündérek építette várának történetét (Vár és forrás), az egyszeri király meséjét, aki leánygyermeket talál az erdőrengetegben (Az árvalányhaj), a kicsi királyfi bujdosásának stációit (Az aranyóra). Szerepel a válogatásban Az aranyhal szerénységre oktató példázata, A tűzmadár és a Szép Cerceruska egzotikus története.

3. Kötet
E két kötet anyagát közel harminc mesével bővíti a harmadik kötet. A tartalmas válogatásban az ismert, szép mesék mellett (A rózsát nevető királykisasszony; Kondás Jankó; Üssed, üssed, botocskám!) megeleveníti az egyszeri király szépen zengő madarának történetét (A pelikánmadár), a szegény ember kakasának meséjét, a három királyfi vándorútjának próbatételeit (Az aranypálca), a jó és rossz tulajdonságokat megtestesítő két testvér, Boriska és Terka példázat erejű sorsát (Mi van a ládikában?). Egzotikus mese szól az egyszeri király csodakútjáról (A tejkút), a szegény nemesember három szép, dali fiának vándorútjáról (Három nemeslegény), az egerek királyáról (A szalmakirály). Szerepel a válogatásban A farkas és a róka "nagy erős barátságának s komaságának" tanulságos példázata, Napleánya királykisasszony romantikus meséje, a három szerencsét próbáló diák története (A talléros kalap).
A magyar mesekincs "tündérszép" világát Szendrei Tibor színes rajzai is életre keltik. - A meséskönyv a gyerekeknek valódi olvasmányélményt ígér.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez