Alexandra RIPLEY

SCARLETT

A szerző terjedelmes regénye a minden idők egyik legnagyobb könyvsikerének és bestsellerének, Margaret Mitchel Elfújta a szél című regényének folytatása.
Margaret Mitchel regényének végén az olvasó akkor búcsúzott el a szépséges Scarlett O'Harától, amikor az már érett nőként, vagyonát visszaszerezve, ám szerelmeit elveszítve felismerte, hogy át kell vennie a déliek szokásait, ha meg akar állni a "szélfúvásban". Csakhamar rádöbben azonban, hogy ehhez önmaga nem elég erős: társra, támaszra van szüksége. Miközben a kedvezőtlen társadalmi-politikai változások közepette Scarlett ismét vagyonának nagyrészéért küzd, rádöbben, hogy segítő- és élettársa nem lehet más, mint a romantikusan romlott Rhett Butler, akit már régen, ugyancsak a vagyonáért vívott egyik korábbi harca során veszített el. Butler érzései azonban már korántsem a régiek, s Scarlettnek minden ügyességét, erejét és női furfangját be kell vetnie, hogy a kalandor természetű férfi szívében ismét fellobbanjanak a régi érzelmek. S mikor végre úgy tűnik fel, hogy Scarlettnek sikerül visszahódítania Butlert, kapcsolatuk kiteljesedésébe közbeszólnak az angol és az ír telepesek közötti leszámolások, valamint a földbirtokosok és földesúri intézők ellen mind gyakoribb brutális támadások. A bonyodalmak és kalandok sorozata végül happy enddel végződik: Scarlettnek nemcsak ősi birtokát sikerül megmentenie, hanem Butler szerelmét is talán sikerül örökre megszereznie.
A könyvnek irodalmi értéke nincs. Az írónő különös előszeretettel él a posztromantika hamis fegyvertárából kölcsönzött eszközökkel.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez