Robert James WALLER

MADISON MEGYE HÍDJAI

"Vannak történetek, amelyek mint a country dalok, mezők füvéből, a vidéki országutak ezreinek porából születnek. Ez a történet is ilyen" - írja a regénybeli író, aki úgy érzi, hogy érzéketlen világunkban helye van egy olyan megindító szerelmi történetnek, amely 1965-ben esett meg az iowai Madison megyében. A testvérpár, Michael és Carolyn Johnson édesanyjuk halála után bukkantak rá annak naplójára és hagyatékára, amelyből szembesülhettek a történtekkel. Az író ezekre a dokumentumokra, saját kutatására és fantáziájára támaszkodva teszi közkinccsé a hőseinek egész hátralevő életét betöltő szenvedélyes szerelmi történetét.
Robert Kincaid életében mindig kívülállónak érezte magát, magányos cowboynak, aki "fajtájának utolsó példánya". Életének nagy részét - a National Geographic fotósaként - az országúton töltötte. Ötvenkét évesen Madison megyei hídjainak fényképezése közben hozza össze a sors a negyvenöt éves Francesca Johnsonnal. Az egyetemet végzett Francesca a háború után egy amerikai katona, Richard Johnson oldalán érkezett Amerikába, s élte húsz év óta becsületesen a farmerfeleségek unalmas, de biztonságos életét. Nem tud és nem is akar azonban ellenállni annak a feléje áradó vonzásnak, amit a családja távollétében váratlanul az otthonába tévedő idegenben azonnal megérez, s minden percét kiélvezi annak a négy napnak, amit a férfival tölthet. Mégsem tudja a családját elhagyni, s Robert Kincaid megérti ezt, tiszteletben tartja az asszony döntését. Szerelmüket mindketten halálukig őrzik anélkül, hogy még egyszer találkoznának, csak - miként a balladák hősei - holtukban egyesülhetnek - jelképesen: hamvaikat mindketten a Roseman-hídnál szóratják szét. Emlékük pedig - a regény mellett - egy dzsessz-zenész szaxofonjátékában él tovább.
- Az Amerikában nagy sikert aratott lektűrt az emeli az átlag fölé, hogy írójának sikerül az egyébként eléggé egyszerű történetet lebegtetnie, s az olvasó csak ritkán veszi észre a szerkezeti egyenetlenségeket, a helyenkénti kimódoltságokat. Kár, hogy ezen a kiadványon is érezhető a megfelelő szöveggondozás hiánya.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez