SPIRÓ György

FOGSÁG

Az 1. században, a Római Birodalomban játszódik az izgalmas, nagy filológiai pontossággal írott kaland-, fejlődés-, életmód- és művelődéstörténeti regény, mely a római polgárjogot szerzett Gaius Theodorus, a zsidó származású Uri fordulatos életét meséli el. Uri édesapja kölcsönt ad a hatalomvágyó és pazarló Agrippának, aki ezért felveteti a rövidlátó, beteges, önbizalomhiányban szenvedő fiút a Rómából Jeruzsálembe adót szállítók csapatába. Az út során Uri megismeri az embereket, a világot, megedződik és számtalan jó tulajdonsága derül ki: nyelveket tud, kitűnő memóriája van, diplomatikus. A fiút mégis gyanakvással veszik körül, mert híre ment, hogy Agrippától származó üzenetet visz a zsidóknak. Urit Jeruzsálemben Jézussal és a két latorral egy börtönbe zárják, majd fogadja Pilátus, aztán a főpapok egy kis faluba száműzik, hogy megtisztuljon. Jeruzsálembe visszatérve dolgozni kezd, majd fizetett tanújává válik egy politikai okokból elkövetett tömeggyilkosságnak és egy történelemhamisításnak. Uri jutalma az, hogy Alexandriában tanulhat a görögök gimnáziumában. Ebben a városban éli át a véres pogromot is. Uri visszamenekül Rómába, ahol felnőtt, tekintélyes férfiként meg kell birkóznia apja adósságával, családot kell alapítania, gyermekeket nemz. Alexandriai kapcsolatai révén a legmagasabb körökkel érintkezik, de később megvádolják, hogy titkos keresztény és száműzik. A legmélyebb nyomorba süllyed, rabszolgának akarja eladni magát - sikertelenül. Elsőszülött kiskamasz fiát viszont erőszakkal megvásárolják, és örökre elszakítják tőle. Megint visszatér Rómába, s valahogy megveti a lábát. De a világ egyre vigasztalanabbá válik körülötte. Vénen, vakon, meggyengült elmével éri a halál.

A kétezer évvel ezelőtt játszódó fordulatos történetben megdöbbenve ismerjük fel a máig érvényes kulturális, vallási és gazdasági problémákat, a kicsinyes önzést, a hatalomvágyat, a korrupciót, a politikai hazugságok és játszmák szövevényeit, a létbe zárt örök emberi fogságot.
Nemcsak terjedelmét tekintve (770 oldal) nagy regény a Fogság, a szerző hatalmas ismeretanyagot mozgat, enciklopédikus teljességgel tárja az olvasó elé mindazt, amit a korszakról tudunk: történelmi, régészeti, művészettörténeti, filozófiai és vallástörténeti összefoglalás ismeretanyagát dolgozta bele a könyvébe Spiró György, - gazdag művészetének igazi csúcspontja. A kötet nem adatokkal, évszámokkal terhelt történelmi regény, hanem önmagában érthető, gördülékeny stílusban megírt, letehetetlen, maradandó élményt nyújtó olvasmány.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez