KOLOZSVÁRI GRANDPIERRE EMIL

A TÖRÖKFEJES KOPJA

Az ifjúsági regény a török hódoltság idején játszódik a Bakony alján. A falvak népe egyformán nyögte a török harácsolását, a német zsoldosok sarcát és a földesurak adóját. Az író érzékletesen mutatja be a kor életét, a bonyolult összefüggéseket és azt a csodálatos erőt, amely annyi baj ellenére is fenntartotta a magyarságot.
A regény nem szokványos végvári történet. Faluban játszódik, és a parasztok mindennapi küzdelmét ábrázolja puszta létükért Ez a harc nem kevésbé hősies, mint Thury Györgyé és jó vitézeié. A népnek meg kellett munkálnia a földet, fegyvertelenül, magára hagyatva, örökös készenlétben, furfanggal hadakoznia a holnapért. A regény igazi hőse a magyar falu. Kopjás Dani, a későbbi vitéz kapitány, Csapó Dániel csak egy a többi közül. Ha nem ő, akkor más fiatalember szervezte volna a kopjások csapatát, valaki más védte volna a falut a török és a német zsoldosok ellenében. Mivel mégis ő cselekedte, a falu vezérévé emelete, és mint a népmesékben a király, neki adta legszebb lányát, a vadóc Bugyogós Borkát. Kifogásolható a regényben, hogy a szerző az 1950-es évek falujának túlságosan egyszerűsített társadalmi sémáját szinte változtatás nélkül átplántálja az ábrázolt korba.
Az író humorosan, sokszor malíciával fűszerezve meséli el a mindvégig izgalmas, fordulatos történetet. Nem törekszik nyelvi archaizálásra, de mondatfűzése és jó néhány ízes, régi szó használata így is hitelesen idézi a régmúlt idők gondolkodásmódját, az akkori magyar beszédet.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez