DONÁSZY Ferenc

ARANYORSZÁG REJTELMEI

Az 1520-1549 között játszódó történet nemcsak időben kalandozik több évtizeden át, hanem térben is: a történet a török seregektől fenyegetett Magyarországon kezdődik, majd Spanyolországban és Peruban folytatódva kanyarodik vissza Erdélybe.
Az aranycsinálás már több évezrede foglalkoztatja az alkimistákat. Az uralkodók nagy kegyben részesítették azokat a tudósokat, akik felvillantották előttük a lombikban készíthető arany lehetőségét. A történet egyik hőse Kígyóssi Serpentárius Gábor, az európai hírű orvosdoktor, aki állítólag ismeri az aranycsinálás csínját-bínját, de hazájában nem csak ezért üldözik, hanem mert egy állítólagos összeesküvés résztvevője, melynek szálai Spanyolországba vezetnek. Ide szeretne menekülni az orvos testvéreivel és kiskorú unokaöccsével, Kígyóssi Istvánnal. De gyilkosság áldozatai lesznek, és a kisfiú egyedül érkezik Spanyolországba. Itt nagybátyja ismerősei istápolják, majd megismerkedik Izabellával, a spanyol kislánnyal, akivel a későbbiekben összekötötte életét. Pártfogói, gyilkosságtól félve a fiút az újonnan felfedezett spanyol gyarmatokra, Dél-Amerikába menekítik, ám a kellemesnek ígérkező hajóút katasztrófába torkollik: hatalmas tengeri vihar sziklaszirtnek csapja a hajót. A vitorlás tönkre megy, mindenki meghal, csak István és Izabella menekül meg. Francisco Pizarro Dél-Amerikába tartó hajója veszi fel a fiatalokat. Először Panamában kötnek ki, de Pizarro úticélja Peru, az "aranyország". Az arany, az inkák által felhalmozott kincsek szinte elvakítják a spanyol katonákat, akik kíméletlenül bánnak a helyi lakossággal. István és több társa nem óhajtanak részesei lenni a rablásnak és a mészárlásnak, ezért szeretnének minél előbb Spanyolországba hajózni. A perui partokig hosszú, gyötrelmes út vezet: elhagyott, lerombolt falvakon keresztül gyalogolnak, míg meg nem pillantják Napisten templomának maradványait, mely mesés kincseket rejt. Gazdag rakománnyal érkeznek Spanyolországba, ahonnan a szerelmesek, István és Izabella tovább utaznak Erdélybe, "az igazi Aranyország" megteremtésének tervével.
A fantasztikus elemeket sem nélkülöző történelmi regény hiteles képet ad egyrészt a korabeli magyarországi állapotokról, másrészt a spanyol hódítókról és Pizarróról, aki spanyol kard által hal meg. A Lipták György által illusztrált kötet - felső tagozatos általános iskolások olvasmánya.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez