ESTERHÁZY Péter

EGY KÉKHARISNYA FÖLJEGYZÉSEIBŐL

Esterházy újabb (1994) publicisztikai kötete a független szellemű író nem lanyhuló közéleti felelősségérzetéről tanúskodik. Nemcsak az irodalmi életet érintő politikai beavatkozásokra, mint a Mindenes rádióműsor megszüntetése (Álom, álom, édes álom) vagy a médiatörvény körüli acsarkodásokra (Vox humana) reagál, hanem más antidemokratikus jelenségek miatt is ingerülten szisszen fel (Uff; Mikor haljon meg Petőfi Sándor?; Csurkázás, Tamás-Gáspározás; Kit jelentsünk föl?; Egy váratlan jelkép). Ellenpontként pedig ott vannak a németországi úti élmények, a demokrácia iskolájában nálunk előbbre járókról szóló példázatok (Hunok Berlinben; Klein-kancsó a magasban; Thomas Mann kebabot majszol a Holstentor tövében; Az elrabolhatatlan Európa). Ahogy a Budapest iránt érzett nosztalgia (Az idő városa; Egy reálisan létező utca) kontrasztjaként is ott van az etnikai indulatok gerjesztette délszláv háború értelmetlen iszonyata (Örökségünk: a félelem; A vihar kapujában; Posztmodern barbarizmus; Örkény Istvánnak, avagy a történelem kereke; Kukorica; Juhász Erzsébet; Thomka Beáta).
A kötet három rövid jelenete és az öt interjú is a közélet gondjaira reflektálnak hol ironikusan, mint a Bohóctréfa a közép-európaiság, vagy az Így gondozd a magyarodat a magyarság ellehetetlenülésére, hol tárgyilagosan, mint a Monory M. Andrással, Javorniczky Istvánnal, Nádor Tamással, Csontos Erikával, Varga Lajos Mártonnal folytatott beszélgetésekben. Írásaiban szó esik a katolicizmushoz fűződő viszonyáról (A piaristákról; Szívesen és hálásan; Pápisták egymás közt; A megnyerhetetlen élet), s persze az irodalomról, zenéről, színházról, képzőművészetről (Ottlikról, Kosztolányiról, Kurtág Györgyről, Nádas Péterről, Dés Lászlóról, Boldizsár Ildikóról, Somogyi Győzőről, Lengyel Péterről, Csorba Győzőről stb.).
- Főleg az író olvasótábora fogja keresni, de az igényes, irodalmi megformálású publicisztikát becsülő olvasók figyelmére is érdemes a kötet, ha különben nem kedvelik Esterházy bonyolultabb műveit.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez