GORDON Agáta

EZÜSTBOXER
nevelési kisregény

Majd' tíz év elteltével áll ismét (2006) kötettel közönsége elé az írónő. Műve "iker-könyv": a benne olvasható két írás, bár különálló történettel és szereplőgárdával bír, mondanivalójában, üzenetében mégis teljesen harmonizál. Az Ezüstboxer című kisregényt egyes szám első személyben, szubjektív narrátorként meséli. A kiindulópont a nagynéni, Júlia halála, akinek a temetésére hazalátogatnak testvérével és azzal a személlyel, aki valójában a történet és figyelme teljes fókuszában áll: Adriával, a szerelmével. Izgalmasan kétrétegű tehát a regény - az éles szemmel, de érzékeny lélekkel felvázolt családi epizódot és az ebből továbbgomolygó történetet szervesen egészíti ki egy szeretett, különleges nő elfogulatlanul költői portréja, kapcsolatuk finom, sokatmondó rezdüléseinek rögzítése.
A második írás (Nevelési kisregény) helyszíne egy mindentől távoli kis falu, lankás szántókkal, erdővel körülvéve - ide költöznek be Ő és a Társa, felújítva egy régi, mohos tetejű házat, rendbe szedve az elhanyagolt udvart, gyümölcsöst, teljesen új életet kezdve gazdálkodóként, nyúltenyésztőként. A mű ennek az időszaknak a részletes krónikája.
A különleges hangulatú, mély, sőt, helyenként nyers érzelmeket - szépírói eszközökkel - megfogalmazó, az emberi kapcsolatokat lírai éleslátással elemző két írás minden, igényes szépprózára nyitott olvasó figyelmére érdemes.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez