Ray BRADBURY

Klasszikus történetek I.
AZ IDŐGÉP

A kötet Ray Bradburynek, a tudományos fantasztikus irodalom egyik kiválóságának külföldön "Classic stories" címen kiadott novellagyűjteményének első részét tartalmazza. Az eredeti kiadvány a szerző legjobb novelláiból válogat, ezek egy része magyarul is olvasható volt már különböző válogatásokban. Jelen kötet új fordításban - Nemes István és Vároczy László tollából - bocsátja közre az elbeszéléseket (kár, hogy nem közölték művek keletkezési idejét).
A válogatás első része, Az időgép is bizonyítja Bradbury széles körű érdeklődését. A Szép arany almáit a nap közös cím alatt 17 olyan változatos tematikájú elbeszélés olvasható, amelyek mélyén ott lapul az emberiség jövőjéért érzett aggodalom (A pusztító; Arany sárkány, ezüst szél), a társadalmi igazságtalanságok (A nagy fekete-fehér játszma; Már nem látom többé), a szerelem témája (Az áprilisi boszorkány; Perzselő tűz), vagy csak egy-egy érdekes ötlet (Gyümölcsök a tál alján; En la noche), filozofikus gondolat (A repülőszerkezet; A villanytelep).
A kötet második felében R. mint rakéta összefoglaló címen az író 14 valódi sci-fi novellája olvasható. A valódiság itt is csak annyit jelent, hogy az írások cselekménye a jövőben játszódik, de ugyanúgy hordoznak erkölcsi tanulságokat, ugyanúgy rávilágítanak az emberi természet jó és rossz oldalára, ugyanúgy található bennük filozofikus, meghökkentő, olykor hátborzongató gondolatok (Az űrhajó; A mennydörgés hangja; A száműzöttek; Vigyázat, tigris!).
Az érdekes, olvasmányos kötet nemcsak a fantasztikus irodalom kedvelőinek, de minden olvasónak maradandó élményt nyújt.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez