Émile ZOLA

A PATKÁNYFOGÓ

Émile Zola 1869-ben óriási, mintegy húsz regényből álló regénysorozatot tervezett Rougon-Macquart család címmel. A patkányfogó e ciklus darabja, s mivel az író maga írt hozzá előszót, tőle tudjuk, milyen különös támadások érték megjelenése (1877) után. A korabeli közönség, úgy tetszik, nem a könyvben megjelenített társadalmi réteg nyomorúságán, sőt nem is a megjelenítés kendőzetlenségén, naturalizmusán háborodott fel, hanem - az író szerint - a stílusán: az irodalminak és nem-irodalminak elegyítésén, a nem-irodalmi nyelv hatásosságán.
Az író rendkívül következetesen és elszántan munkálkodott regényciklusán, önfeláldozóbban, mint tulajdon hősei a maguk szerencséjén. A patkányfogó szereplőit ugyanis a szerző - bármennyire is bizonygatja, hogy tragikus bukásuk egyedül körülményeik következménye - mégis részesekké tette sorsuk alakulásában. Főszereplője, Gervaise asszony, rendkívüli erővel lesz úrrá életének nehézségein. Siralmas gyermekkorát még serdülőként cseréli gondokkal terhes felnőtt életre, húszévesen már két gyermeke és egy mihaszna élettársa van, aki hamarosan el is hagyja. Kisvártatva férjhez megy egy tisztességes munkáshoz, s szívósan küzdenek sorsuk jobbrafordulásáért, mígnem a férfit súlyos baleset éri, s bár felépül, többé nem teljes ember, lassan zülleni kezd. Az asszony hallatlan akaraterővel, jósággal és elszántsággal így is eléri, hogy saját boltot nyithasson, s a család viszonylagos jólétbe kerül. Ekkor azonban Gervais megváltozik, s úgy kezd viselkedni, mint egy gondtalan arisztokrata: erején felül költekezik, egyre inkább elhanyagolja a munkát, betelepszik hozzájuk Gervais előző élettársa ingyenélőnek és pótszeretőnek, lassan - a szó szoros értelmében - felzabálják a boltot. Mindenüket elvesztik, s előbb a férj, majd az asszony lesz a Patkányfogó nevű kocsma törzsvendége. Lányuk - Nana, akiről a sorozat következő regénye szól - az utcára kerül, ők maguk pedig éheznek, majd egymás után elpusztulnak, ahogy környezetük sok más nyomorult tagja.
Zola szereplői, a fő- és a számtalan mellékszereplő bonyolult karakterek, úgy tűnik fel, bonyolultabbak, mint amilyenekké az egyforma és egyformán kíméletlen körülmények tehetik őket. Társadalmi környezetük bemutatása elhitető erejű, a munkások világa és az alvilág azonban túlságosan is egybemosódik, a kocsma neve - Patkányfogó - túlságosan is beszédes, mondhatni kegyetlen, a szereplőkben pedig sok a polgári vonás. Ha a könyv mégis "igaz" és "tiszta", az Zola színes, természetes írásmódjának köszönhető.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez