Raymond E. FEIST

MÁGUS I.-II.
A tanítvány; A mester

A vérbeli fantasy történet a klasszikus alapműnek számító Tolkien A Gyűrűk Urának az "utánérzése". A tündérekkel, törpékkel és sárkányokkal benépesített csodálatos mesevilág tér- és időbeli határai a képzelet szabad szárnyalása szerint tágíthatók.
A két főhős, Pug és Tomas az ősi Midkemia földjének gyermekei. Pug már kiskorában felhívja magára a figyelmet csodálatos varázserejével, így kamaszgyerekként Kulgan varázsló inasa, hogy a "szakma" minden fortélyát elsajátítsa. Barátja, Tomas a királyi testőrségből kinőve hivatásos katona lesz. Egyszer csak azt fedezik fel, hogy idegen betolakodók támadják Midkemia földjét. Rájönnek, hogy a Midkemia térkapuján nyílt résen keresztül szivárognak be az ellenséges erők, a tsuranni birodalom harcosai. Ezek a hangyaszerű lények az emberek vezetésével elsöprő támadást indítanak Midkemia ellen. Tomas ekkor talál rá egy ősidőkből származó, még élő sárkányra, aki a harcosoknak ajándékozza az ember előtti lények (valheruk) varázserővel bíró aranypáncélját és kardját. Tomas ezekkel felvértezve és Pud varázserejével megerősítve vezeti seregét a tsurannik ellen. Pug - akit a földalatti labirintus nyel el rémségeivel - ezután a tsurannik fogságába esik. Felfedezik a benne rejlő mágikus erőt, mielőtt a nagy varázslók iskolájában tsurannivá nevelnék át, megpróbálják kitörölni agyából minden Midkemiához fűződő emlékét. Ez azonban nem sikerül, így Pug kettős tudattal él egykori énje és a tsuranni ember lelkének szorításában. A szülőföldjén barátja nélkül elárvult Tomas szintén skizofrén személyiséggé válik. Az aranypáncél és kard "fogságában" egyre inkább az őselőd valherukhoz kezd hasonlítani.
A második könyv Pug hazatérésével kezdődik, aki megpróbál békét közvetíteni a tsurannik és a midkemiaiak között. A kísérlet kudarcot vall, és a résen keresztül a birodalmat ismét elözönlik a Kelewanról érkező vérszomjas seregek. Ekkor megtörténik a csoda, megjelenik Macros, a több ezer éves, már-már elfeledett és legendává vált varázsló, aki győzelemre segíti a bátor midkemiaiakat. A végső békét azonban ez az esemény sem hozza meg: az érző szívű mágus, Macros minden erejét összeszedve Pug segítségével örökre véget vet a rés gyilkos hatalmának. - A történet a fantasy-kedvelők csemegéje lehet.

1. kiad.: Az érzőszívű mágus címmel, 1992-ben jelent meg.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez